Information om klassresor

Låg- och mellanstadiet:

Klassföräldrarna samlar, med övriga föräldrars hjälp, in pengar till klassresorna i 3:an och 6:an. Det är bra att börja i god tid, speciellt inför resan i 6:an då den kostar en del pengar.

En bra tid för klassresan är i början av höstterminen, då det fortfarande är varmt. Det ger en bra start på läsåret och för samman eleverna.

I 3:an brukar eleverna åka på en dagstur till en vikingaby, senast till Storholmens vikingaby där man får prova på hur det är att leva vikingaliv. Det kostar ca 250 kr per elev och så tillkommer busshyra och något till bussresan. Kontaktinformation finns på www.storholmen.org

Resan planeras i nära samarbete med lärarna. Lärarna delar in eleverna i arbetsgrupper.

I 6:an brukar resan gå till Vässarö, scouterna egna ö i skärgården. Man är borta tre dagar och 2 nätter och det krävs en del planerande, bl.a. för att skapa de förhållningsregler man vill ha inför resan (ang. mobiler, pengar mm). Hjälp med packlista och regler finns på Vässaröscouternas hemsida http://aventyretvassaro.scout.se/, den är mycket informativ. Även Vässaröresan planeras i nära samarbete med lärarna. Lärarna delar in eleverna i stugor och i arbetsgrupper.

Det är bra att boka i tid, de bästa datumen blir snabbt uppbokade. Det går att boka långt i förväg, till Vässarö är det bra att vara ute ett år i förväg, man kan preliminärboka med dem i första steget.

Ett tips är att redan i 4:an ordna en resegrupp av frivilliga som enbart fokuserar på att samla in pengar till resan i 6:an. Man får räkna med att Vässaröresan kostar runt 1300-1400 kr per elev inkl. busshyra.

Det kan även vara bra att ordna en sådan grupp i 2:an inför resan i 3:an.

Resorna planeras ihop med lärare både vad det gäller datum och hur många föräldrar som behöver följa med. Se till i god tid att det finns flera som kan åka med, 4-5 st. behövs per resa plus lärare. Det är du som klassförälder/reseansvarig som ansvarar för alla bokningar och kontakt med resp. arrangör och även håller i löpande information till föräldrar och barn i klassen.  Bra är att komma till klassen och berätta vad som väntar på resan, så de förstår vad de ska samla in pengar till.

Till resorna behövs buss bokas, det kan vara bra att ta in olika offerter. Man kan såklart ta sig till dessa ställen kommunalt, men det tar lång tid och är rätt krångligt. Bussresan är också en rolig del av hela klassresan.

När det gäller 6:ornas klassresa, kan det vara roligt att synka med parallellklassen så man åker samtidigt med dem. Bra att boka buss tillsammans, blir både roligare och billigare.

Ansöka om bidrag från föräldraföreningen görs genom att gå in under fliken ”Klassresor”. Föräldraföreningen sponsrar med 3000 kr per resa och klass.

Lite olika tips på hur man kan samla in pengar finns under ”Att vara klassförälder”.

Högstadiet:

Eleverna vill ofta även göra någon slags resa tillsammans innan avslutningen, vissa har seglat i skärgården, andra har åkt längre bort. Då det kan kosta en del, är det bra att börja samla in pengar i tid.

I 9:an är det tradition att ha en middag runt skolavslutningen, dit de även bjuder in sina mentorer. Klassföräldrarna hjälper till att boka lokal och vara med i det praktiska. Sjöpaviljongen har varit populär att boka, men var ute i god tid, den blir snabbt uppbokad.

Det är bra att ha en aktivitet per termin för att samla in pengar till middag och resa. HFF bidrar till 9:ornas avslutningsaktiviteter med 3000 kr per klass. Ansöka om bidrag från föräldraföreningen görs genom att gå in under fliken ”Klassresor”.